Бургазлията Атанас Зафиров става изключително важен фактор в БСП, съобщава „Флагман”, позовавайки се на свои източници. На последното заседание на Изпълнителното бюро във вторник той е бил посочен от лидера Корнелия Нинова като отговорник за коалиционната политика в партията.
Това е било и официализирано с решение на бюрото. То дори подлежи на съдебна регистрация, тъй като Атанас Зафиров става член на Коалиционния съвет на коалицията „БСП за България”.

Коментарите са, че така той е вече трети, ако не и втори човек в партията. Това е спорна теза най-малкото защото Корнелия Нинова разполага с четирима заместници – Стефан Данаилов, Владимир Москов, Деница Златева и Кирил Добрев. Всъщност именно Добрев е вторият човек в БСП. Той отговаря за организационните въпроси в партията.

От друга страна обаче, коалиционният въпрос на този етап е най-важният, защото БСП не може да управлява сама и ще се налага да си сътрудничи с други партии в близка перспектива. В този смисъл функцията, която получава Зафиров, е най-ключовата, така че той е вече дори преди Кирил Добрев, обясни неофициално депутат, макар и не напълно сериозно.
Шеговито се коментира и че се очаква в контекста на вота на недоверие Атанас Зафиров да даде нов тласък на преговорите с ДПС.

Ходът със Зафиров се тълкува обаче сериозно в друга посока. Че това е пореден удар срещу софийската организация на БСП и по-конкретно срещу Румен Овчаров и Жельо Бойчев. Последният отговаря по коалиционните въпроси в Народното събрание като зам.-шеф на парламентарната група на „БСП за България”. Сега обаче Бойчев бил йерархично под Атанас Зафиров по темата коалиции.

Постът отговорник за коалиционните отношения се възприема като такъв от най-висок ранг и принадлежи по презумпция на човек от най-близкото обкръжение на лидера. 

Припомняме, че Атанас Зафиров на последните парламентарни избори се оказа бламиран от местната структура, след като не можа да получи водещо място в кандидат-депутатската листа на БСП. В резултат на това той реши изобщо да не участва на изборите. Зафиров обаче стана член на Изпълнителното бюро – тясното ръководство на БСП, след номинация от Корнелия Нинова.

Твърди се, че бургазлията е близък и до Кирил Добрев. Критични към ръководството коментират, че Зафиров не е готов за новата висока функция, която му е поверена. Той обаче може и да опровергае това.