БСП внася промени в Наказателния кодекс, привеждащи изискванията на Истанбулската конвенция срещу домашното насилие на равнището на законодателството ни. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание, предаде агенция „Фокус“.
Тя обърна внимание, че става въпрос само за частта от конвенцията, свързана с домашното насилие. Нинова обясни, че предложението на БСП за промени в Наказателния кодекс е домашното насилие да се третира като престъпление, тъй като досега е било частен случай и не е било възможно да се повдигне държавно обвинение.

„Внасяме предложение за създаване на квалифициране състав, с който се увеличават наказанията на лица, извършили насилие и особено в случаите на рецидив“, посочи Нинова.


Тя обясни, че това е първа стъпка от цял комплекс промени в законодателството, които ще предприеме опозицията. „Следващата седмица ще продължим с предложение, което създава кризисни центрове във всички областни градове. Декларираме, че сме за всички мерки за борба с домашното насилие“, заяви Нинова и обърна внимание, че БСП го е правила и досега.

„За нас е абсолютно неприемливо домашното насилие, затова предлагаме реално решение“, посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова.