Ръководството на БСП одобри предложенията за промени в устава, които направи преди време соцлидерът Корнелия Нинова. Тя поиска таван от 3 пълни мандата за депутати, след което няма да имат право повече на парламентарна кариера. Идеята й е по този начин да обнови партията и да даде път на младите социаисти, пише БГНЕС.
Промяната е била одобрена късно във вторник по време на продължилото почти цял ден заседание на Изпълнителното бюро на партията, научи Канал 3. Промените ще бъдат одобрени в събота на насрочения червен пленум, а след това и на конгреса на БСП на 4 и 5 февруари. 

Новата мярка се въвежда със задна дата и по този начин вън от листите за депутати остават парламентаристите с най-дълъг стаж, сред които са бившият соцлидер Михаил Миков, бившият военен министър Ангел Найденов, зам.-председателят на Народното събрание Янаки Стоилов.

Предложението си Нинова мотивира с желание за обновяване на депутатските листи с нови лица и млади хора. Така, според проектоустава, поне единият от двамата кандидати от всеки многомандатен избирателен район да бъде кандидат до 35 години. "Мотивите за предлаганите промени са от принципно естество. Те не са насочени към никого. Напротив, премахват се много текстове, които през годините са се вмъквали в устава, за да решат един или друг личен конфликт”, е посочено в проекта за промени на устава.