По време на конференция, организирана от групата на Европейските консерватори и реформисти, Николай Бареков обяви, че покана за участие в политическата платформа „Обединени консерватоти“ ще бъде отправена към всички партии от КП „България без цензура“, която през 2014 г. излъчи двама евродепутати.

На събитието присъстваха и други политически лидери. Уточнено беше, че от настоящата коалиция „Обединени патриоти“ за присъединяване към новосъздаващатa се формация единствено ще бъде поканена ПП „Атака“. Аргументът за това Бареков изрази чрез сентенция: „Обединеният патрЕотизъм умря, да живее обединеният консерватизъм“.

Ето и цялото съдържание на обръщението, публикувано в социалните мрежи, от Николай Бареков, който е председател на „Презареди България - ББЦ“, член на Европейския парламент, член на Бюрото на ЕКР и член на ръководството на АКРЕ.

На 21 декември, малко преди Рождество, се навършват пет години от Учредителното събрание на първата и единствено призната легитимно консервативна партия в Европа „ББЦ - Презареди България“. Готов съм да предоставя в качеството ми на неин лидер и член на ръководството на АКРЕ и ЕКР платформата „Обединени консерватори“ за всички граждани, сдружения, политици и партии с консервативни ценности, които желаят да сформираме голям блок през 2019 - за всички предстоящи избори.

Има опасност в противен случай България да бъде подмината от консервативната вълна, която залива цяла Европа и Америка. Особено след провала на последния неолиберал и олигархист в Европа - мразения от цяла Франция президент Макрон. Къде са предизвикателствата? Честно казано, консервативното бе оцапано, след като беше залепено като етикет от социолозите на два субекта, нямащи нищо общо с консерватизма - либералната ГЕРБ (ЕНП) и сбирщайна „Обединени патрЕоти“.

Техният провал заплашва и носителите на истинските консервативни ценности. Вторият проблем е липсата на един идеологически субект, който да олицетворява консерватизма. Българското общество е консервативно, пуританско и с вкоренени стереотипи и нагласи в семейството, вярата, църквата и традициите, но гласува за псевдоконсервативни партии като посткомунистическите мастодонти на глинени крака БСП и ГЕРБ. За които консерватизмът се изчерпа със спора за и против Истанбулската конвенция. Подобно на Полша и Англия българите са отдадени на консерватизма по рождение и закърмени от майките и бабите с него. Ние не можем да се превърнем в либерална нация по подобие на скандинавските държави например.

Трябва ли да променим тези вкоренени дълбоко нагласи в себе си или просто да сменим чипа на партийната парадигма у нас? Струва ми се второто е по-лесно и по-полезно за здравето на нацията ни. За целта предприемачеството и свободните, образованите, добре заплатените, творческите професии като компютърни специалисти, инженери, лекари, творци, интелектуалци, журналисти, учители, недоволните от статуквото трябва да бъдат спечелени на наша страна.

Те нямат по-голям враг от статуквото, олицетворено от Дълбоката държава (непотизъм от шуробаджанашки тип и огромна и всевластна бюрокрация) на старите партии - БСП, ГЕРБ, ДПС и производните им патерици. Понятията Свобода, Солидарност, Справедливост трябва да бъдат основополагащ фундамент на новия политически проект. Върху тяхната консервативна сила трябва да градим бъдещите реформи и разговори за такси, данъци, образование, здравеопазване, геостратегически интереси. Като единствен легитимен член на Алианса на консерваторите и реформистите „Презареди България - ББЦ“ подава ръка към всички желаещи да градят едно новo начало на България и на българския консерватизъм.