На срещата бяха изказани притеснения основно от зелените организации. Притесненията са свързани с демографски проблеми, с безработица, с намаляване на цените на имотите. В едномесечен срок концесионерът и община Банско ще дадат писмен отговор на въпросите им. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов на брифинг в Министерски съвет след кръгла маса, на която е било обсъдено предложението на кмета на община Банско за завършване на процедурата по изменение на действащия План за управление на Национален парк "Пирин".

На срещата е бил обсъден и проектът за даване на съгласие за сключване на допълнително споразумение за изменение и допълнение на концесионния договор за "Ски зона с център гр. Банско". Положителното обаче е, че от всички изказвания имаше само един екологичен въпрос – дали с изсичането на дървета в района няма да се влоши ситуацията при проливни валежи, добави Симеонов. По думите му това показва, че отговорните институции са си свършили работата по темата. Абсолютно всички присъстващи се обединиха около становището, че по никакъв начин не трябва да се продължава проблема с големите струпвания в зоната на лифта, който отвежда туристите към ски съоръженията.

Общата позиция беше, че е добре да се изгради втори кабинков лифт. В момента хората чакат по 2-3 часа. Идват хора от цяла Европа, а не могат да използват пълноценно това, за което са си платили. Вторият лифт няма да намали туристите, а ще намали времето за чакане, заяви Симеонов. Министърът на околната среда и водите Нено Димов посочи, че от гледна точка на концесионния договор промяната е необходима. Когато е правен през 2011 г., не е имало опит с подобни договори. Концесията трябва да бъде приведена в съответствие с новите изисквания.

Промените трябва да бъдат одобрени и от Министерски съвет. В новия концесионен договор се предвижда само строителство на ски съоръжения, на нищо друго, уточни Димов. Част от неправителствените организации също заявиха, че не искат опашки в Банско. Но ако не бъдат променени концесионеният договор договор и Планът за управление, не можем да говорим за инвестиционно намерение. Ако има инвестиционно намерение, то трябва да мине през Министерски съвет. Според мен е много по-добре да има втори лифт, отколкото върволица от коли, които да замърсяват околната среда, каза екоминистърът.

Валери Симеонов поясни, че в концесионния договор са предвидени промени в плащанията от страна на концесионера. Очаква се те да са два пъти по-високи и се предвиждат нови ски съоръжения. На концесионната териотиря няма да има никакво строителство на сгради – нито хотели, нито къщи за гости, категоричен е вицепремиерът. Никой не може да гарантира, че ако се помотаем още малко, ще се намери инвеститор, който ще иска да изгради втория лифт, каза още Валери Симеонов.