Военният министър Красимир Каракачанов остави на поста Иво Антонов, като шеф на дирекция “Социална политика”, за когото премиерът Борисов настоя да бъде уволнен заради снимка с нацистки поздрав пред танк “Майбах”, съобщава в. Труд.
На Антонов дори е предоставен кабинетът, където досега винаги е бил първият зам.-военен министър – непосредствено до този на министъра. В коридорите на армейското ведомство дори се шушука, че това се случва за първи път. Никога началник на дирекция не е допускан толкова близо до най-важния човек в МО, пише още изданието.

След като гръмна скандалът, Антонов вдигна кръвно и бе приет в болница със сърдечна криза. МО-шефът обаче защити подчинения си, като добросъвестен труженик с 18 г. стаж във ведомството и обясни, че няма да предприема нищо преди да разговаря с него. Президентът Румен Радев пък апелира случаят да не се раздухва излишно и призова съгрешилия чиновник да се извини. 

“В последните няколко дни в общественото пространство отново беше повдигнат въпросът за моя снимка направена преди почти десетилетие. Дълбоко съжалявам и искрено се извинявам за незрялата, необмислена и немотивирана постъпка”, заяви в отворено писмо Антонов. 

Това е вторият скандал с въпросната снимка. Заради нея преди три години Иво, известен в МО с прякора “Иво паметника”, се размина в предишния кабинет на ГЕРБ със зам-министерското кресло по предложение на патриотите.

Аналогично скандално фото с нацистки поздрав обаче “изяде главата” на зам.-министъра на регионалното развитие Павел Тенев от квотата на патриотите. Той подаде оставка с мотива, “че създаденото напрежение не работи добре за правителството”.