Временно изпълняващият длъжността правосъден министър ще стане ясен в понеделник. Тогава трябва да бъде обявено кой от заместниците във ведомството ще заеме поста до избора на нов министър. Това съобщава „Монитор“, позовавайки се на източници във ведомството.

В събота титулярят Цецка Цачева подаде оставка заради скандала с евтините жилища, купени от представители на властта от строителна фирма „Артекс“. Жилището на Цачева се намира в столичния квартал „Изток“ и според документите е купено заедно със сестра й.

Още в петък Цачева поиска от прокуратурата и КПКОНПИ да проверят сделката, а в събота подаде оставка. Освен нея с поста си се раздели и зам.-министърът на спорта Ваня Колева, която също изплува като замесена в имотния скандал. Цачева доброволно хвърли оставка и обяви, че излиза отпуск, докато оттеглянето й бъде гласувано в Народното събрание. Пред министър-председателя обяснила, че не желае създалото се напрежение да се пренася върху работата на правителството.

„Моето убеждение е, че докато вървят проверките на антикорупционната комисия и Върховна касационна прокуратура, не е редно да изпълнявам функциите си на министър на правосъдието“, каза Цачева часове след като Борисов прие оставката й. Ден по-късно призна, че още в четвъртък е била готова да се оттегли от поста си. Тя припомни, че още в петък сутринта е поискала да бъдат извършени проверки и установени фактите дали има отношения с фирмата продавач, както и произхода на средствата. Цачева заяви, че няма взаимовръзки с фирмата по линия на свързани лица. По думите й не може да бъде пускано в пространството твърдението за лобизъм в законодателството, тъй като това е нещо, което трябва да бъде доказано. Според Цачева вероятно някъде нещо не е направила както трябва, но като юрист е сигурна, че сделката е спрямо законите на страната. Докато Цачева доброволно напусна поста, то другата жена, замесена в скандала - Ваня Колева, се оттегли от качеството си на зам.-министър на спорта по искане на премиера Борисов.

Междувременно стана ясно, че ГЕРБ чака шефа на депутатите от партията Цветан Цветанов да даде повече подробности за придобиването от него на луксозно жилище от строителната фирма „Артекс“ на пъти по-ниска от пазарната цена. За очакванията в партията се разбра от интервю на вицепремиера Томислав Дончев пред БНР в неделя, което потвърждава и заявката от преди няколко дни на премиера Бойко Борисов, че изпълнителната комисия на ГЕРБ ще разгледа казуса.

От партията потвърдиха, че изпълнителната комисия ще бъде свикана заради казуса с евтините апартаменти след завръщането в сряда на Цветанов от САЩ, където той е все още на визита. В кой ден точно обаче, все още нямало яснота. Очаквало се преди сбирката на партийното ръководство, на която вероятно ще бъде повдигнат и въпросът за наследника на Цачева в МП, премиерът и лидер на формацията да проведе лична среща със заместника си, който се оказа собственик на луксозен апартамент в построената от „Артекс“ сграда „Летера“ на столичната улица „Латинка“. В същото време едва ли партията щяла да прибегне към съгласуване с коалиционните си партньори от „Обединени патриоти“ на бъдещия кандидат за поста правосъден министър, който е от квотата на ГЕРБ.

Пред БНР Дончев изрази мнение, че Цветанов трябва да даде повече информация за отношенията си с фирмата, проверявана ли е, защо е проверявана, има ли връзка или липса на такава между едното и другото. По думите му основният говорител по казуса трябва да бъде именно шефът на вътрешната комисия в НС. Дончев смята, че случващото се има потенциал да нанесе по-големи щети. „Дори и най-стабилната парламентарна конфигурация не би могла да спаси някой, по отношение на който доверието е изчерпано, имам предвид правителството. В този смисъл, освен за стабилността на парламентарната подкрепа, трябва преимуществено да се мисли и да се удържа доверието. Без доверие нищо няма смисъл. Убеден съм, че решението ще е такова, че не само да възстанови, но защо не и да повиши доверието“, заяви вицепремиерът. Той не пожела да коментира какво ще е евентуалното поведение на Цветанов и подчерта, че пред управляващите стоят много проблеми и предизвикателства за решаване. „Цветан Цветанов има основна водеща роля в организацията на партийния живот. Той има и талант, и информация, и огромен опит, и огромно влияние. До голяма степен той е основният организатор и на партийния живот, и на изборния процес“, каза още вицепремиерът.

В същото време от БСП пък призоваха Цветанов изцяло на напусне политиката.

Патриотите не виждат скандал, нямат притеснения за кабинета
Лидерите на „Обединените патриоти“ Валери Симеонов и Красимир Каракачанов също коментираха случващото се, като първият обяви, че не вижда скандал, а вторият изрази мнение, че не се притеснява за стабилността на правителството. Председателят на НФСБ обаче видя притеснение в лекотата, с която се искат оставки. Симеонов заяви, че се удря върху хора с абсолютно неопетнена репутация. „Цецка Цачева е с безукорна репутация. И мога да кажа това, защото лично я познавам. За цялото си присъствие – доста ефикасно бих казал в политиката, не си е позволила и едно закононарушение, едно петънце върху биографията си да допусне. И сега изведнъж тези кофи с помия, които се изсипват, не могат да ме оставят безразличен“, коментира Симеонов. Колегата му от ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че оставката на Цачева няма да е проблем за стабилността на кабинета. „В края на краищата всеки министър преценява в каква ситуация, по лични причини или политически, да подаде оставка. Това не означава, че тя ще развали мнозинството в парламента, ще го разклати или ще го направи по-нестабилно. Във всеки един четиригодишен мандат има множество оставки, много смени на министри, смени на други административни постове“, каза шефът на ВМРО.

Желязков: Целта е да се наруши предизборната готовност
„Целта на въздействието в този момент не е Цецка Цачева, а да се наруши предизборната готовност и мобилизация. Затова целият фокус е към Цветан Цветанов“. Така коментира ситуацията транспортният министър Росен Желязков. Според него няма съмнение, че скандалът е свързан с изборите. Целта е да се обезличат политиките и успехът на партията, обясни той и прогнозира, че предстоят решения в ГЕРБ. „Тези решения със сигурност ще бъдат с поглед към въздействието и за обществото като цяло, и за избирателите на ГЕРБ конкретно. Нито премиерът Борисов, нито Цветанов са хора, които ще заметат темата. Не очаквайте тази тема да утихне естествено. Тези решения ще бъдат взети в рамките на партията. Сигурен съм, че ще бъдат публични, отговорни, колективни и колегиални, защото ГЕРБ е показала, че има и опита, и практиките за това“, каза транспортният министър.

Харизанов: Управляващите ясно показват различията си с БСП
Последствията за хората от ГЕРБ ще покажат огромната разлика в начините, по които реагират от управляващата партия и БСП по отношение на скандалите. Това мнение изрази политическият анализатор Георги Харизанов. „Едни трудни решения ще превърнат ситуацията в позитив за ГЕРБ. Ще се покаже двойният аршин при реакциите на ГЕРБ и БСП, което ще бъде умело използвано в кампанията“, смята Харизанов и допълни, че „ако имаше възможност между партиите да се правят трансфери като във футбола, Цветан Цветанов от години щеше да е най-скъпият играч, тъй като липсата на такава фигура в другите партии си личи“. Харизанов изрази убеждение, че Борисов ще намери начин от създалия се проблем да се излезе с позитив.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ