Мога да кажа, че всички кандидати за членове на ВСС имаха свои професионални качества. Всичко е по новите изисквания, които са част от цялостната стратегия за съдебна реформа. Изборът беше изцяло прозрачен. Това заяви в ефира на "Събуди се" по Нова телевизия зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.
"Нямаше никакви договорки, знаете колко е изострен дебатът в парламента. Има национални приоритети, които трябва да бъдат обединяващи. Искам да пожелая успех на новия висш съдебен съвет", каза той.

Мира Иванова запита защо на депутатите от ГЕРБ е било подсказвано със специални знаци по време на гласуването, но Цветанов отрече. Все пак водещата продължи да защитава мнението си и да не приема за чиста монета думите на политика.

"Изпитвам уважение към коалиционните ни партньори. Важно е да имаме общи цели и политики, които да стигат до хората и това ще го направим в оставащите три години и половина в оставащия мандат", каза Цветанов.

"Няма противопоставяне между институциите, искаме просто да покрием прозрачността при харченето на пари. Инвестирането в националната сигурност струва много пари. Превъоръжаването на българската армия и стартирането на процедура за закупуването на самолети е стартирала преди години. Тогава господин Радев е дал много висока оценка точно на F16. По-късно изведнъж става най-големият любител на "Грипен", а после въздейства и на Орешарски. До 2015 година всичко, което е направено като организация, се утвърждава от министъра на отбраната. След това Румен Радев си хвърля оставката и отива да говори с Борисов съдбата на самолетите да не се решава от министъра на отбраната. Не говорим за лобизъм, а прозрачност и за допълнителна конкурентност", каза Цветанов, който непрекъснато спираше, за да прави забележка на водещата, която не спря да го прекъсва.

"Хронологията стана много дълга просто", каза Иванова.

"Ама вие искате да ви обясня нещо и насаждате мнение, не ми давате да ви кажа какви са важните подробности", отвърна Цветанов.

Двамата до края на разговора не спряха да се заяждат един с друг.

"Политиците трябва да спорят с аргументи, ако допуснеш грешка е човешко да се извиниш. Трябва да бъдем достатъчно убедителни", така Цветанов своеобразно се извини на президента Радев.



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!