"Има ли конфронтация с президента Румен Радев?" Този въпрос изнерви премиера Бойко Борисов, който участва в днешното издание на "Панорама" по БНТ. "Ама вие днес нито един въпрос не ми зададохте, който да е истина", ядоса се той и продължи:

Дайте ми пример, в който да съм влязъл в конфронтация с президента Радев. Участвах в Панорама и говорих срещу президентството, или съм говорил срещу правмителството? Един пример ми дайте. Навсякъде, където от президентството са поискали хора от правителството, съм изпратил колкото искат. Нито веднъж не съм застанал срещу решение на президента Радев. Два месеца правих предложения и му благодаря, че за новия главен секретар пусна съгласователната процедура. А вие казвате - водите ли война, във ваша изгода ли е. Просто не мога да разбера вие ли играете някаква роля, за да ме вкарате в такава война. 

"Аз просто питам", обясни Бойко Василев.

Ама какво питате - вие ли имате полза да водите война, несериозно е това и моля ви го коригирате. 

- Не е ли вярно, че българите виждат липса на справедливост?

- Именно затова се арестуват олигарси, бих искал да коментираме как когато партията на Румен Радев прие закон, в който тези хора да отмени всички престъпления, които са правили. С една дума, съгласен съм да водя диалог. Над 200 милиона се дадоха за ремонт на самолети, хеликоптери, казарми заради неговите думи. Надявам се до края на годината да се избере и боен самолет. Всяка градивна критика я приемам, работя по нея и няма нищо лошо. Но да не кажеш една дума за БСП, за десетилетната им история и да хвърляш всичко върху ГЕРБ, не съм съгласен, това е негово право. 

Ето какво каза още в предаването премиерът Бойко Борисов:

За Европа

Аз съм винаги за една силна, обединена Европа и се опитвам да балансирам крайните отношения, които се пораждат в ЕС. Темата миграция е действително тежката разделителна линия, която върви в двете посоки и именно преразпределението на мигранти, релокацията и съответно държавите, които сме на първа линия и настояваме стриктно да се спазват правилата и неслучайно България е страната, която се дава за пример. Помолих Жан Клод Юнкер да ни дадат справка колко трафиканти всяка една държава е задържала и осъдила и го запознах с една справка за проблем у нас, че деца се явяват водачи на трафиканти. 

Темата Шенген във вида му, в който ние го познаваме, не съществува, защото много от сухопътните граници в Европа подлежат на граничен контрол. Винаги съм казвал, че много от държавите, особено Западна Европа ги е страх, че при друго правителство или несправяне на България, мигрантският поток от Гърция ще стигне до тях само през шенгенски държави. Затова ги е страх, че един ден можем да нямаме такава добра външна политика със съседите. 

Арести без присъда

На базата на това законодателство, което беше прието, ЕС махна три от шестте точки, които са в мониторинговия доклад. Призна се, че в България няма организирана престъпност и най-вече се хареса и идеята за конфискация на престъпно придобито имущество. Имаше тълкувателно решение на КС и затова се наложи да възстановим правилата, които бяхме заложили и ЕК аплодира. 

В едната посока върви конфискация на имущество, придобито по престъпен начин, а в другата - наказателното постановление.

За протестите 

Бях четири или пет години главен секретар, хората знаеха какво върша, затова ме избраха, след това бях кмет и отново ме избраха. След това няколко години подред печелим парламентарни избори, за президент, за европарламент. При мен беше ясно за хората за кого гласуват и могат да избират. 
Сега се протестира в цял свят, в цяла Европа. Протестът е форма да изразиш несъгласие, мнение или желание. Колкото и да ме опонираха, че се съгласявам с всички протестиращи на базата на диалога с тези хора изпълнихме исканията им и след това тези протести преставаха. Не случайно аз съм единственият политик, който два пъти си е давал оставката, за да може да бъде препотвърдено управлението. Нямам претенции и върху останалите партии не само да имам власт, но и да им се меся в управлението. Що се касае за ГЕРБ като партия, мога да кажа, че там вече на 100% владея положението. 

Връзка с едрия бизнес - той ли е най-добрият съюзник на премиера?

Има няколко организации, синдикати, във всички срещи, които провеждаме с тях, в тях има малък, среден, едър бизнес. Като дясна партия, разбира се, се стараем да подпомагаме бизнеса във всичките му форми. Може би визирате строителния бранш, ми там програмите по санирането са само малки компании, в общинските ремонти - също. Това е един огромен бранш и е един от малкото, които са силни в България. 

Темата "Бюджет"

Защо имаме бюджетен излишък? Защо, когато приехме управлението от премиера Орешарски, те бяха на дефицит? При нас винаги сме на излишък, защото контрабандата на цигари падна под 5%. Колко фабрики за алкохол, крадци на ДДС или хора, източвали държавни предприятия бяха арестувани. Затова има излишък, защото прокуратурата и налоговите агенции работят добре. Изсветли се икономиката. 

Промените 

Големи промени се правят трудно, защото се накърняват интересите на големи слоеве от населението. Например съм убеден, че има нарушения при ТЕЛК-овете. Сега съм разпоредил защо в една област като Силистра има 30% души с инвалидни пенсии, а в Бургас - само шест. Трябва да направим така, че хората да са убедени, че когато данъците им отиват на тези ТЕЛК-ове, са на правилните места. Така че здравната реформа върви. Виждате, че месеци наред министър Ананиев се среща със съсловни организации и само при консенсус ще отидем напред в реформата. Научихме се, че трябва внимателно да се обяснява и тогава да се тръгва към взимането на управленско решение. Не съм очаквал, например, че би могло да искаш Правителствената болница да си остане такава. Мислех, че ако я направим детска болница, ще се приеме добре. Веднага се прояви съпротива срещу това. Затова помолих да променим решението си, да я прехвърлим единствено и само в Министерство на здравеопазването, но не желая МС да я ръководи.