Тотална митологема е твърдението за концентрацията на обществени поръчки и на фирми в даден областен град. Това каза министърът на регионалното развитие Николай Нанков по време на дебатите по вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 за провала му в борбата с корупцията и във връзка с твърдението на говорителя на БСП Елена Йончева, че по програмата на саниране се дават обществени поръчки на определени фирми, близки до властта, предаде агенция „Фокус“.
Министърът посочи, че за пореден път се употребява темата със санирането като "голямата корупция". „Една лъжа повторена сто пъти, може би звучи като истината. На различни дебати заклеймяването на програмата с подобни манипулативни тези, наистина обрича нейното бъдеще като може би на нетолкова оптимистично“, коментира министър Николай Нанков.

Той припомни, че от БСП още в самото начало са плашели хората с тази програма. По думите му програмата за саниране се оптимизира и като контролни механизми, и като цени. „Вие споменахте на първо място темата за концентрацията на обществени поръчки, и на определени фирми в даден областен град, което е тотална митологема. Факт, който не почива на никакви доказателства. Към момента са приключени 1517 сгради, а активните строители са 967. По-голяма диверсификация на строителния бранш в подобна публична програма, здраве му кажи“, каза министърът.

Той обърна внимание, че половин милиард лева са раздадени без каквито и да е цени при управление на БСП. „Вие тогава твърдяхте, че пазарът определя и формира цените. Такъв принцип заложихме и ние, когато стартирахме програмата. На пазарен принцип, фирмите изпълнителки да се конкурират“, посочи министърът на регионалното развитие.

Според него обидно звучи, че ГЕРБ и правителството са корумпирани. Нанков заяви, че обидно звучи да се твърди, че са корумпирани кметовете, над 100 хил. работници, строители, проектанти, консултанти, надзорници по програмата. "Дайте да докараме консултанти и кметове от чужбина и да се реши проблемът, който съществува във вашите глави“, обърна се министър Николай Нанков към БСП