Ако някой си е мислил, че в България Конституцията и законите важат за всички, то той е най-големия наивник.
В продължение на два дни, поръчковите медии-бухалки и поръчковата телевизия БТВ, активно мародерстват над общественото мнение като дават трибуна на наглите лъжи на провалилия се бивш правосъден министър и провален партиен лидер на “Да(Й), България” Христо Иванов – Пинокио и IT “експертът” му и партиен член Божидар Божанов. Двамата най-нагло и подмолно опитват да взривят предстоящото гласуване на магистратите за нов състав на Висшия съдебен съвет. Без доказателства, а с внушения и манипулации, Пинокио и Божанов атакуват възможността магистратите да гласуват електронно.
Парадоксално, но точно тези, които довчера пищяха и триеха подметките си от поръчкови протести в подкрепа на електронното гласуване, този път се противопоставят срещу правото на съдии, прокурори и следователи да гласуват електронно. Нещо повече, Пинокио и специалистът крият истината, че магистратите имат право да избират – дали да гласуват с бюлетина или по електронно.

“Експертът” Божанов, активно лансиран от поръчковите сайтове на обвиняемия Иво Прокопиев, хем призна, че всъщност няма пряко наблюдение върху системата за електронно гласуване, която ВСС ще ползва при избора на нови членове, хем твърди, че тя можела да се манипулира. Доказателства за клеветите не бяха представени.

Така двамата скриха от зрителите информацията, че служители на “Компютърни престъпления” на ГДБОП и ВСС, са провели специална среща, на която е била обсъдена сигурността на системата. Скриха и друга информация, че системата вече е била ползвана, а резултатите са приети. Скриха, че одит на системата е извършван, при това от външни експерти. На кого да вярва човек, на държавните институции, на антимафиотите и на независими експерти или на провалили се и зависими марионетки на олигархията.

Каква целят Пинокио и Божанов? Първо – “проверката” да бъде извършена от тях и конкретно от друго протеже на олигарха Иво Прокопиев – “експертът” Васил Величков. Каква ще е гаранцията, че няма да има манипулиране на резултатите? И второ – същинската причина двамата да атакуват електронното гласуване за нов състав на ВСС е далеч по-голяма от “загрижеността” им за честността на вота. Марионетките на подсъдими и обвиняеми олигарси имат за задача да попречат на електронното гласуване, то да бъде отменено, а по този начин, част от магистратите от страната да не могат да участват пряко в избора на новия състав на ВСС. Събранията на следователи, прокурори и съдии ще се проведат в София. Интересът на олигархията е насочен основно към съдийската колегия, в която магистратите ще избират пряко шест членове на новия ВСС. Ако няма електронно гласуване, то на Събранието на съдиите в София могат да не успеят да дойдат всички желаещи магистрати от страната. Това ще увеличи шансовете на компрометираната заради политизирането си магистратска организация Съюз на съдиите в България, която все още има позиции в София, да вкара повече от протежетата си, които са номинирани за членове на новия ВСС.

За жалост на олигархията, а и на одиозните марионетки Пинокио и Божанов, номерът им отново няма да мине. В срокът, в който магистратите имат право да декларират как ще гласуват – електронно или с бюлетина, над 61% от съдиите са избрали да го направят дистанционно.