Съветът за сигурност на ООН ще заседава в отдалечена ферма в южната част на Швеция днес. Мястото е избрано умишлено с цел да бъдат преодолени дълбоките различия във виждането на участниците за това как да бъде сложен край на войната в Сирия.
 
Съветът, който обикновено заседава в централата в Ню Йорк, ще се проведе във ферма в Бакара по покана на Швеция, която не е постоянен член на органа. Поканени са 15-те посланици на страните-членки и генералният секретар Антонио Гутереш. Присъствието на специалния пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура още не е потвърдено.
 
Фермата е лятна резиденция  на Даг Хамаршелд – втори главен секретар на ООН, починал през 1961 година. Разположена в сърцето на природен резерват, на един хвърлей от Балтийско море, фермата се състои от четири постройки и двор в средата. Тя е напълно обновена през последните години.
 
Южното крило на фермата служи като лятна резиденция на Шведската академия, която раздава Нобеловата награда за литература.
 
На хиляди километри и от Ню Йорк и от Дамаск съветът ще разгледа „средствата за подсилване и увеличаване на ефективността на мироопазващите сили на ООН“, се казва в съобщение на шведското правителство.
 
Шведският външен министър Марго Валстрьом приветства решението за провеждана на срещата в Швеция, „където има дълга традиция на мирно предотвратяване и разрешаване на конфликти“.
 

Превод и редакция: БЛИЦ 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!