На извънреден брифинг рано тази сутрин министрите на вътрешните работи и на земеделието – Валентин Радев и Румен Порожанов, обясниха каква е ситуацията с евтаназирането на болни от чума животни в Странджанско. Те посочиха защо процедурата се забавя.
 
„Две са стадата, в които има констатирана положителна проба, но ще отложим евтаназията на животните за малко време“, каза Порожанов.
 
„Едното е на баба Дора и едно в село Болярово. Трябваше да пристъпим към обичайната процедура за евтаназия на животните, но ще я отложим за малко време. Междувременно цялата дезинфекция, която е необходима на населеното място с присъствие на екипи, които да правят дезинфекция на входа, се извършва под усилен контрол“, каза още министърът на земеделието.
 
Порожанов посочи, че всички проби са качени на сайта на БАБХ. „Всяка една заповед, издадена от изпълнителния директор, е на базата на пробите с положителни протоколи. Очакваме и още такива. Надяваме се по места чумата бързо да бъде овладяна“, обясни той.

„Една от причините да спрем с евтаназията е намаленото доверие в някои политически партии. Затова пристъпихме към заседание, да може да покажем документите, да обясним и получихме уверението, че действията ни са правилни“, заяви от своя страна вътрешният министър Валентин Радев.
 
„Вчера имаше и митинг, там бяхме, Нинова каза, че не сме ги убедили, че има чума. Затова и спряхме да извадим всички документи, да имаме доказателства. Няма как докато спасяваме държавата от такова нещо като чума, някой да работи срещу това. Ние трябва да сме зад ветеринарите“, добави той.
 
„Работим по дезинфекцията, задържане на огнището, да няма разпространение, обезщетенията се изплащат веднага. Правим всичко както трябва и не е редно обществото да върви срещу нас“, посочи Радев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ