"Ние имаме възможността да имаме лидер като д-р Доган - бърз, аналитичен ум, философ с добър опит в политиката. Той се оттегли от активната политика още през 2013 година. Ние вършим тази работа в момента и мисля, че се справям. Мисля, че с Доган сме достатъчно близки след всичкото това време, което сме прекарали заедно. Не се чувам често с него, но го правим. Виждаме се, но все по-рядко говорим за политика". Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в студиото на "Тази сутрин" по bTV.
"ДПС безспорно ще бъде активна част от разговора с Радев днес. Ще поставим предпоставките, които създават риск в страната. Основната заплаха е включването и толерирането на крайно националистически формации в управлението. Всякаква форма на толерант на радикализъм и национализъм не води към добро. Едните крайности носят други крайности. Проявите на тези хора са определени като "фашистки". Длъжни сме да поставим този въпрос, защото той води много рискове за страната ни", допълни лидерът на ДПС.

"Национализмът е на мода, но нека погледнем какво се случва около нас. В Холандия преди изборите сочеха, че националистите ще са първа политическа сила, но партиите твърдяха, че няма да допуснат те да са част от управлението на страната. Само преди месец видяхте поведението на Валери Симеонов. Хора, които биеха и дърпаха наши майки, сестри и братя, а след това казаха, че са ги били, защото са си знаели правата. Погледнете им програмите и им вижте поведенията. Съветът на Европа ги обявява за фашистки", обясни още Карадайъ.

"Политиката на Борисов за малцинствата е правилна, така той предпазва страната", вметна лидерът на ДПС.

"ДПС не е искал да сваля правителство на Орешарски. Една от причините Местан да е изгонен е, че се опитваше да управлява еднолично и елеминирането на колективните органи. По този начин не може да се управлява политическа партия. Достатъчно много са тези решения, очакваме да видим стенограмата за КТБ. Не съм запознат, не съм бил на заседанието и не съм я чел. Чакаме я. Искам всички стенограми да са публични. Искрено се надявам виновните да си получат заслуженото", изрази надежда той.

На въпроса дали ДПС е простил на Местан за грешките, Карадайъ отговори категорично: "Как се прощава на предателите?"

"ПП ДПС никога не си е разваляла отношенията с Турция. Аз никога не съм се срещал с Ердоган, защото не съм имал такива потребности", каза още той.