„Много говорим за справедливо и равномерно развитие на всички европейски региони. Често говорим и за политика на сближаване. За съжаление обаче, статистиката е друга. Всяка година селища в селските райони изчезват от картите на Европа, разликите в доходите между икономическите центрове и другите региони расте. Младите хора напускат тези региони в търсене на нови възможности. Всичко това се случва въпреки милиардите евро инвестиции и различни проекти и програми. Време е за общоевропейска стратегия за селските, планинските и отдалечените региони.“

Това заяви евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Момчил Неков и член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП по време на обсъждане на Програма на ЕС за селските, планинските и отдалечените райони на пленарната сесия в Страсбург.

„Към европейските региони трябва да се подхожда цялостно. Само така може да се даде нов икономически модел за тези региони, които имат много ограничения и трудности“, каза Неков.

Евродепутатът предложи да има гарантирано финансиране за планинските региони, например - поне 10% от кохезионните фондове, както и да се осигури допълнителна подкрепа за млади хора, които произвеждат и създават работни места точно в тези региони.

Неков посочи, че е крайно време и в България да започне да се прилагат стратегии за планинските региони /Родопите, Странджа, Стара планина/, защото тези региони имат огромен потенциал.

Припомняме, че Момчил Неков е инициатор за въвеждане на означението „планински продукт" в България.

Въвеждането на подобен тип означения ще даде на продуктите видимост, гаранция за качество и произход, защита срещу имитации и злоупотреби, възможност за финансиране по линия на Общата селскостопанска политика /ОСП/ и Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/, с което да се даде допълнителен тласък за местното производство в планинските райони.
Не на последно място потребителите ще могат да имат още един избор за качествена и здравословна храна, купувайки „планински продукт“.

Евродепутатът се надява до края на годината терминът за качество планински продукт да бъде въведен и в България.