„С днешното гласуване в Европейския парламент Европейският корпус за солидарност е вече факт. Радвам се, че успяхме да се преборим на европейско ниво тази програма да разполага със собствено финансиране, без да се засягат средствата за други младежки програми като Еразъм +. Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Момчил Неков при гласуване на пленарната сесия в Страсбург на Европейския корпус за солидарност.
 


„Тази нова програма ще отвори нови възможности за младите хора в ЕС и България да се включат в доброволчески дейности и да се чувстват социално полезни.“, заяви Неков.
 
„Регламентирането на доброволчеството е важна част от политиките насочени към младите хора в Европейския съюз.
За съжаление, регламентиране на доброволчеството в моята страна - България, няма, така българските младежи пропускат големи възможности, от които биха могли да се възползват, и това трябва да се промени“,  подчерта евродепутатът.


 
„Европейският корпус за солидарност е с изключително важна роля в развитието на младите граждани на ЕС, да учат, да се развиват, да опитват нови професии. И не на последно място доброволческата дейност има голям ефект и в икономически аспект в страните, в които е регламентирана.", каза още Момчил Неков.
 
Доброволчество е една от темите по които работи Момчил Неков не само в Европйския парламент, но и в България. През април тази година евродепутатът организара в София конференция - „Възможности и предизвикателства пред доброволческата дейност в европейски и национален план“ на която участниците в нея се обединиха около тезата, че българските институции са длъжник на доброволците у нас.