Документи, свързани с изненадващото придобиване на „ЧЕЗ-България” от Инерком, са били изпратени в София от високопоставен член на изпълнителната власт в Чехия.

Данните са дошли от зам.-министъра на финансите Ондрей Ланда, който е и член на Надзорния съвет на ЧЕЗ. Документите са били изпратени до съветник от политическия кабинет на премиера Бойко Борисов.

„Като разгледах това, което премиерът на Чехия ми изпрати сега – в момента, в който го получих дойдох да го засекретим и да го кажем на хората, защото има и банкова информация, и виждам руско-грузински офшорки, руски банки, български, и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми”, заяви вчера в парламента Бойко Борисов. Той даже заподозря сценарий за сваляне на правителството около продажбата на ЧЕЗ.

Днес обаче чешкият му колега Андрей Бабиш заяви пред държавната информационна агенция, че е отказал да предостави документи по случая на българската страна.

Това от своя страна провокира лидерката на БСП Корнелия Нинова да заяви, че „Бойко Борисов е срам за България и за нейния европейски образ“.

Преди обаче да се разиграе драмата с това пратени ли са или не документи за ЧЕЗ от Чехия, от правителствения пресцентър разпространиха важна информация, свързана със сделката.

Преди минути от правителствения пресцентър излязоха с официална позиция по случая. Тя е следната: „По повод появили се медийни интерпретации държим да уточним, че информацията относно сделката с ЧЕЗ е изпратена веднага след проведения телефонен разговор между премиерите Борисов и Бабиш от електронната поща на Ондрей Ланда, заместник-министър на финансите в чешкото правителство и член на Надзорния съвет на ЧЕЗ, до съветник в кабинета на българския министър-председател“.

„Както по-рано съобщихме, информацията, свързана с източниците на финансиране на сделката по продажбата на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България е предоставена от министър-председателя Бойко Борисов на народните представители вчера. Върху нея няма гриф за сигурност, но поради факта, че не е съставена от орган на изпълнителната власт в България и съдържа данни за евентуални бъдещи банкови операции, е заведена в секретното деловодство на Народното събрание.

Без да коментираме съдържанието на предоставения материал и каквито и тълкувания да му бъдат правени, подчертаваме, че това е първата официална информация по сделката и тя беше предадена на народните представители незабавно след получаването й“, пишат още от МС.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!