„Частна лаборатория е одобрявала материалите, с които се е работило по участъка край Своге, където стана трагичния инцидент“. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на брифинг в Министерски съвет след среща на институциите при премиера Бойко Борисов на тема „Пътна безопасност“.
 
БЛИЦ припомня, че именно на тази среща вицепремиерът Томислав Дончев обяви голяма новина за катастрофите у нас и случващото се по българските пътища.
 
Медията ни припомня още, че по време на заседанието премиерът Борисов от своя страна изригна заради адската катастрофа със 17 трупа, която стана в събота край Своге, и обвиненията, които лидерката на БСП Корнелия Нинова изсипа по негов адрес и по адрес на правителството му.
  
На въпрос дали ще се проверят другите участъци, в които фирмата „Мега Инвест Холд“ участва, министър Нанков отговори: „Вчера споменах, че участници в процеса с този случай не са един или двама. Трябва да бъдат проверени не само строителните фирми, участващи в консорциума, но и надзорници и, разбира се, и резидент инженерът.
 
Споменах вчера, че ще направим и доста сериозен мониторинг, да речем паспортизация на пътищата в България. Предвиждаме и крути мерки, които ще обявим следващите дни. Няма да се спрем на една или две фирми, защото не е важно коя е фирмата“.
 
Министър Нанков уточни, че частна лаборатория е одобрявала материалите, с които се е работило по съответния участък, тъй като такава е нормативно установената процедура.
 
„Тя е установила на какви изисквания отговарят те, изпратила ги е само за становище на 27 юли 2014 г. на АПИ и пътят оттам нататък е приет по документи. Всички действия и бездействия на длъжностните лица по темата ще бъдат установявани като евентуални административни нарушения“, обясни той, цитиран от Фокус.
 
БЛИЦ припомня, че вчера министър Нанков хвърли бомба за асфалта на отсечката на смъртта край Своге.
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!