​​​​​​​Казвала съм много пъти - аз не вярвам на реформа без пари. Това заяви пред „Фокус” министърът на образованието и науката Меглена Кунева във връзка със заявеното от министър-председателя Бойко Борисов, че следващата година ще бъдат отпуснати допълнително 223 млн. лева за образование, с които да бъдат повишени с 10% учителските заплати.
„Тази реформа в училищното образование, в предучилищното и във висшите училища ще продължа да я преследвам много настойчиво. Искам да можем да покажем резултати. Ние правим тази реформа в условията на много стриктни бюджетни ограничения и за това имаме за задача всеки един вложен лев не просто да се изплаща, но да се изплаща по много”, подчерта Кунева.

„Днес бях много доволна да чуя от министър-председателя, да каже ясно и отчетливо в Министерския съвет, че образованието е нашият национален приоритет. Надявам се за следващите 15-20 години да бъде факт, защото ако това е така само за 1 година, няма да свърши работа. Няма да свърши работа и за 5 години”, посочи още образователният министър.

Тя определи решението за повишаване на учителските заплати като „стратегическо за България” и обеща усилията за развитие на образованието в страната ни да продължат. „Учителят е сърцевината на моите усилия не само по отношение на заплатите, но и по отношение на квалификацията и мотивирането на хората да стават учители и да остават в професията”, допълни министър Кунева.