Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че до края на месец март инвестиционният проект за придобиване на нов боен самолет ще влезе за обсъждане в Министерски съвет.
„Би трябвало до края на март да бъде внесен Сухопътният проект, както и този за авиацията в Министерски съвет за обсъждане” - заяви военният министър.
 
Това е поредният срок, който военният министър лансира в публичното пространство за вкарване на инвестиционния проект за обсъждане в Министерски съвет. Преди това той посочи края на ноември, после края на 2017 г. и края на януари, а неговият заместник Анатолий Величков каза, че това ще се случи до средата на февруари. Никой от тези срокове не бе реализиран.
 
Ако наистина инвестиционния проект бъде гласуван в Министерски съвет в края на март, това практически слага край на надеждите за реализация на проекта в рамките на тази година поради технологичното време, което е нужно за неговото обсъждане в Народното събрание, писане на RFP, изпращането му, получаването на оферти, оценката им и последващите преговори с избрания победител.
 
Каракачанов разясни още, че инвестиционния проект ще бъде променен, защото в предишното решение на Народното събрания ставаше въпрос за три самолета – нови Gripen и употребявани F-16 и Eurofighter.
 
“Нашето виждане е, че от всички трябва да се поискат оферти и за нови и за втора ръка. Може да се вкарат и повече участници. Президентът подхвърли идеята, защо да не се търси оферта и за Rafale” - каза още Каракачанов.
 
Министърът на отбраната реагира бурно на твърденията на президента Радев, че процесът на модернизация е прекратен, но подчерта, че има добър диалог с върховния главнокомандващ. В същото време Каракачанов заяви, че процесите не са спрели, а се доразвиват. Въпреки тези твърдения, през 2017 г. бяха провалени на финалната права два проекта – за покупка на нов изтребител и два нови патрулни кораба за ВМС.
 
„Имаше парламентарна комисия, която обследваше проекта за изтребителите, които вероятно не се харесват на президента и това е друга тема. Но нека да не забравяме, че над изпълнителната власт е българският Парламент. Всяко едно негово решение е със силата на закон” - коментира още министър Каракачанов, визирайки т.нар. „Комисия Gripen”.
 
Военният министър за пореден път каза и че няма намерение да бърза с реализирането на проектите за модернизация на армията, позиция, което той защитава практически от влизането си във военното ведомство преди девет месеца.
 
„Има една българска поговорка – бързата кучка, слепи ги ражда. Тук става въпрос за над 3,5 млрд. лева. Нямам правото да ги хвърля ей така на бегом, за да отчетем в следващия доклад, че ние сме похарчили едни пари за модернизация. Моята логика е да търсим най-доброто като цени и като качества, а не да отбием номера и да харчим парите на българските данъкоплатци” - обясни министърът.
 
Авиационно списание АЕРО