Министърът на околната среда и водите Нено Димов коментира в сутрешния блок на Нова телевизия основния приоритет на министерството, което оглавява – войната срещу мръсния въздух. Той напомни в студиото на „Здравей, България“, че мръсният въздух води до много проблеми със здравето на човек.
Димов информира, че България не е една от замърсените държави в Европа и поясни, че Франция, например, е с много по-мръсен въздух. Министър Димов отговори и на въпроса ще бъдат ли спирани колите без катализатор.

Той обясни подробно кога и как ще се спират новите автомобили. При старите, които вече са в експлоатация, ще бъдат засилени санкциите и контрола, обясни още той. Във връзка с искането на Банско да има изграден втори лифт, Нено Димов информира, че вчера е получил писмото от кмета на курортния град Георги Икономов.

Искането на Икономов е за приключване на започнатата през 2013 г. процедура по частично изменение на сега действащият План за управление на Национален парк "Пирин".

Министърът е категоричен, че проблемът с разрешаването на изграждането на втори лифт трябва да се реши и поясни, че той е от 10 години. По думите му, трябва всичко да се провери първо по въпроса и чак тогава ще може да каже, дали ще се разреши изграждането на втори лифт.

Нено Димов обясни още, че колите, които се качват горе на пистите в Банско замърсяват много повече, отколкото електромобила на един лифт.