”Доволни сме и аз лично не съм изненадан от позицията на правителството по повод руските дипломати. Имаше сигнали, че България ще устои на своята позиция, която беше формулирана преди известно време. Тази позиция отговаря на българските национални интереси.” Това заяви депутатът Милен Михов от Обединени патриоти в студиото на предаването на ”Денят на живо” по Канал 3.

”Първо ни очаква лято и ние в никакъв случай нямаме нужда от дипломатическа война, която би заплашила туристическия обмен и идването на чаканите гости от Русия.Такава война най-малкото би усложнила визовия режим и би затруднила туристическия сезон. Това е най-битовия елемент. Второ тази позиция очевидно е израз на самостоятелна външна политика на ГЕРБ и ОП, като по изказванията на г-жа Нинова е призната и от опозицията. И на трето място позицията е перспективна”, коментира патриотът.

”България може да говори с добър тон и в Москва, и в Брюксел, и в Париж, Лондон и Берлин. Тази позиция трябва да бъде запазена, защото ние имаме възможност да бъдем мост или онази държава от Европейския съюз и НАТО, която да играе ролята на посредник в преодоляването на кризата. Така както са минавали и други кризи и тази ще мине и тогава България ще се възползва от това мъдро и самостоятелно поведение.”, каза още Михов.  

”Позицията в никакъв случай не е разкрачена. България стои доста здраво на собствената си земя. Много ясно показахме своите съюзнически отговорности, но също така казахме и нещо много важно, което трябва да се отчита, че България има интереси и ние не можем да вървим срещу тези интереси. Именно това е позицията, която се уважава и на Запад и на Изток”, смята депутатът.

”Ако се обърнем назад до вчера и онзи ден, двама дипломати, на две големи и много важни за нас приятелски държави, открито и публично ни съветваха да направим нещо друго, въпреки това виждаме, че всички фактори и опозицията, и мнозинството в парламента, и президент и Министерски съвет заеха една достойна позиция. Има един единствен резултат – повишаване на авторитета и значението на България в региона и пред великите сили”, подчерта той.

”Общата позиция на парламента беше на практика постигната. Г-жа Нинова благодари на премиера. Тя обича да персонифицира цялата политика в лицето на г-н Борисов. Оттук нататък такъв акт е несъстоятелен в момента, защото единството е постигнато, категоричен бе Михов.

Не може да се говори за нарушена комуникация в коалицията, г-н Сидеров от името на парламентарната ни група постави този въпрос за свикване на коалиционен съвет. На практика днешния съвет по сигурността изигра тази роля. Позицията на Министерски съвет е в унисон с това, което отстояват Обединените патриоти, обобщи Милен Михов.