Нинова и ръководството искат да отстранят Станишев. Това е част от процеса на болшевизация в партията - който не е с нас е против нас. Това заяви в ефира на "Здравей, България" бившият премиер Михаил Миков.

"От около два месеца е ясно, че Станишев е нежелан от Нинова и ръководството в листата, въпреки желанието на много партийци. Когато започне така заседанието, както вчера, е ясно, че има нещо нередно. Поне 20-на души, членове на националния съвет, са в трудово-правни отношения с Нинова, ясно е как ще гласуват те", заяви той. 

"Имаше натиск за отстраняване на Станишев. В листата имаше място и за Сергей и за Елена и за още хора. Преекспонирането на лидерството бе умишлено. Никое водачество не може да направи баланс. Трябва да има ветрило на листата", смята социалистът.

"Не става въпрос за Нинова или опозицията. Става въпрос за БСП. Големият проблем е, че два месеца не говорихме за политика, а говорихме "Станишев или Елена". Интересът към политиката вече е доста занижен. Нинова преекспонира противоречията с ПЕС заради Истанбулската конвенция и Пакта за миграцията", добави той. 

"Отношенията между Станишев и Йончева са добри и цивилизовани. Защо трябваше да се сблъскват тия души по този начин? На кого беше необходимо, освен на тесни кръгове от партията? Съпоставихме двама души, които са делили една къща. Нинова води политика на противопоставяне и сблъсък. Смятам, че Корнелия използва г-жа Йончева за да направи битката със Станишев лична. Искаше просто да натрие носа на Станишев", сподели Миков.

"Докато тя е в това ръководство, аз не искам да съм представител на БСП", добави той. Според него партията трудно ще се върне вече в парламента. "Пета година БСП е в опозиция и, ако 80 народни представители бяха добър резултат преди 2 годни, то сега трябваше да сме минали 100. За жалост политиката вече изпадна от сериозните дискусии на партията", смята Миков. 

"Големите проблеми остават. Накъде върви БСП? Докъде БСП може да стигне разграничавайки се от лявото по въпроси, които са ценности на ПЕС и на целия свят. Трябва да има разумен баланс", завърши Миков.