Турският външен министър Мевлют Чавушоглу ще бъде в област Кърджали на 26 и 27 декември. Той ще държи реч на Възпоменателния митинг край Тюркян чешма в село Могиляне. Ден по-късно ще вземе участие и на митинга в Момчилград. Новината съобщи Лютви Местан, който също ще участва в проявите за 31-годишнината от Възродителния процес, информира
Според 24rodopi.com. над 4 000 души се очакват в Могиляне. Федерацията „Балгьоч" докара 4 автобуса с изселници, като тази година не бе позволено изселници, запазили възродителните си имена, да пътуват организирано. Трима души са загинали по време на мирен протест в Могиляне на 26 декември 1984 година, сред тях и 17-месечното бебе Тюркян.

По-рано на пресконференция в Кърджали Местан, който днес навържва 55 години, заяви, че очаква като резултат от заседанието на Централния съвет на ДПС да получи "най-ценния подарък" за рождения си ден и отправи апел към заседаващите да не потъпкват човешкото си достойнство. Той не говори открито за оставка, но от изявлението му се разбра, че очаква такава, предаде БНР.

Местан отново потвърди, че ще продължи "да работи за идеите на Движението като партия с евроатлантическа ориентация". „Аз стоя зад позицията си в парламента за сваления руски изтребител и не приемам, че това е грешка”, отбеляза още Местан, като не отговори дали през последните дни е бил в резиденцията на турския посланик.

„Тук съм, няма да бягам, ще съм в непрекъснат контакт с медиите и ще коментираме събитията”, каза още той. /БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ПО ГОРЕЩАТА ТЕМА