България ще бъде приета в Шенген, когато изпълни условията. Това каза германският канцлер Ангела Меркел след срещата си с българския премиер Бойко Борисов, която се проведе в Берлин, "Фокус".
Меркел коментира и идеята за Европа на няколко скорости. "Така предвидено, че всяка държава да участва в една скорост. Ако някои държави искат да участват в едно нещо, никой няма да ги изключи. Ако България изпълни условията за Шенген, а това е свързано с борбата с корупцията и правовата държава - тогава е готова да постигне приемане. Ние ще работим в тази насока.

Затова оцених усилията на България за външната граница с Турция много високо. Това е голяма отговорност и тежест за България. Ние искаме в този смисъл страната ви да стане член на Шенген и финансовите министри, които ще решават какво да стане с чакалнята за еврозоната, ще говорят за това. Ние знаем за това желание на България. Искаме България колкото се може по-бързо да участва във всичко. Въпросът е, че има страни, които не искат да участват.

Например, Дания не иска да участва във вътрешната политика. Ние никого не искаме да караме насила. Който обаче иска, може да участва, ако изпълни условията", обясни Меркел. 

Българският премиер Бойко Борисов заяви, че ще направи необходимото България да е от страните "на първа скорост в ЕС". "Заслужаваме го, полагаме усилия, правим необходимото това да се случи и на фона на много други държави, смятам, че сме се справили не лошо, така че ще продължим в тази посока".