Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел подписаха в Аахен нов договор за приятелство между двете страни. Тясното сътрудничество между Берлин и Париж е в основата на ЕС, се казва в преамбюла на договора.
 
Франция и Германия отново поемат водещата роля в ЕС - така политическите наблюдатели определят сключеното днес споразумение - продължение на Елисейския договор от 1963 г., сложил край на вековна вражда между двете съседни страни. Основните точки в новия договор са консултации по всички европейски и външнополитически теми преди разискването им от ЕС, засилване на сътрудничеството в НАТО и ООН, където Франция ще подкрепи Германия за постоянно членство в Съвета за сигурност, създаването на икономическа зона в пограничните райони.

 
Договорът от Аахен е своеобразен отговор на канцлера Меркел на визията за бъдещето на ЕС, която очерта френският президент Макрон преди година и половина в речта си в Сорбоната.

След часове Меркел и Макрон подписват безпрецедентния договор, поставящ началото на нов ЕС
 
Засилването на тясното сътрудничество между Берлин и Париж е остро критикувано от опозицията в двете страни. Марин Льо Пен предупреди във видеообръщение, че Макрон е готов да дели членството на Франция в Съвета за сигурност с Германия. А крайнодясната „Алтернатива за Германия“ заяви, че финансовите дупки във Франция ще се запълват с немски пари.
 


Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че новият договор между Франция и Германия е стъпка напред в създаването на Европейска армия.
 
Тя заяви, че това споразумение ще създаде френско-германска "обща военна култура” и "ще допринесе за създаването на Европейска армия”.

 
В речта си след подписването Меркел заяви, че Франция и Германия търсят по-тясна политическа, икономическа и военна интеграция и че трябва да работят "за съвместна военна индустрия”.
 
Френският президент Еманюел Макрон от своя страна заяви, че тези, които разпространят лъжи за сделката стават съучастници на престъпленията от миналото.
 


„Тези, които са забравили ценността на германско-френското помирение, стават съучастници на престъпленията от миналото. Тези, които… разпространяват лъжи нараняват тези хора, които се опитват да защитават, повтаряйки историята”, каза Макрон.