Ключовата среща между председателите на двете близки германски партии – Християндемократичен съюз (ХДС) и Християнсоциален съюз (ХСС) – Ангела Меркел и Хорст Зеехофер, на която ще бъде направен последен опит за постигане на компромис за бежанската политика, е насрочена за 17 часа (18 часа българско време) в Берлин. Очаква се разговорите да вземат участие и други водещи политици от двете партии, съобщават германските медии.
 

От изхода на срещата зависи политическото бъдеще на Зеехофер, който увери, че ще се оттегли от поста си на федерален министър на вътрешните работи на Германия, ако не бъде постигнато решение на спора между ХДС и ХСС.
 
Същевременно баварският министър-председател Маркус Зьодер демонстрира готовността на Мюнхен за постигането на компромис с цел излизане от кризата, която поставя под въпрос не само бъдещето на Съюза
(ХДС/ХСС), но и на управляващата в Берлин голяма коалиция. „Готови сме за компромис, понякога в политиката трябва да има и такъв. Не се обсъжда излизане от правителството или прекратяване на съществуването на фракцията“, увери Зьодер в навечерието на срещата между лидерите на ХДС и ХСС
 
На фона на ескалацията на спора между двете партии, Германската социалдемократическа партия (ГСДП) призова за свикването на спешна среща на върха на партньорите от голямата коалиция. „Ще обсъдим бъдещето на правителството“, заяви председателят на германските социалдемократи Андреа Налес, като поясни, че партията настоява срещата да бъде организирана до края на деня. От ГСДП са категорични, че ще работят за запазването на управляващата коалиция.
 
ГСДП изложи плана си за излизане от кризата. В документа партията подкрепя позицията на канцлера Ангела Меркел, която отхвърли разрешаването на проблема с мигрантите на национално ниво –
подход, за който настоява федералният министър на вътрешните работи и лидер на ХСС Хорст Зеехофер. „Искаме да действаме с Европа, а не срещу нея“, се казва с документа на ГСДП.
 
„Тези, които нямат основания за защита, трябва да бъдат върнати в родината им или в сигурна трета страна“, категорични са
социалдемократите. Принципът на правовата държава трябва да се прилагат последователно. Планираните центрове за бежанци в държавите
от ЕС и в Африка „не трябва да се превръщат в затворени съоръжения“, се казва още в документа.

Германският канцлер Ангела Меркел води битка да запази коалицията си, след като вътрешният министър Хорст Зеехофер обяви намерението си да подаде оставка заради споровете около миграционната политика. В последствие я отложи с три дни. „Срещата днес е спешна, за да гарантираме стабилността на правителството. Надявам се, че ще се разберем. Отлагането на оставката ми е моята отстъпка, в противен случай днес щеше да е краят“, заяви Зеехофер късно снощи. Той смята, че постигнатият в Брюксел компромис не е достатъчен за да ограничи миграционния натиск върху Европа.
 
От позицията си не отстъпва и канцлерът Меркел. „Ако разглеждаме всички отделни решения, които взехме в Брюксел, като съвкупност, те изпълняват исканията на ХСС. Миграцията може да раздели Европа, за това се боря за общо решение“, допълни Меркел.
 
Спорът между двете посестрими партии се разрази на фона на предстоящите през есента местни избори в Бавария, където ХСС все още управлява с абсолютно мнозинство, но е на път да го загуби. Още на парламентарните избори в края на септември ХСС регистрира сериозен отлив на гласове в полза на крайнодясната „Алтернатива за Германия“.
 
Разрив в коалицията в Берлин ще блокира не само Германия, но и целия ЕС заради изборите за нов Европейски парламент следващата пролет.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!