Представители на ПП на ГЕРБ и ръководството на КТ „Подкрепа” проведоха едночасова среща в парламента, предаде „Фокус”. След срещата председателят на Бюджетната комисия и народен представител ГЕРБ Менда Стоянова обясни пред журналисти, че на нея са били обсъдени ключови проблеми от различни сфери на обществения живот.

„Постарали са се, приготвили са доста сериозен материал от над 40 страници, с конкретни предложения. Много от тях успяхме да обсъдим, по други – тепърва ще разговаряме. Винаги сме водили диалози със синдикати и работодателски организации”, обясни Стоянова.

Тя поздрави КТ „Подкрепа” за това, че винаги в своите конкретни предложения стъпват на здравата икономическа логика и възможностите, които държавата ни има. „Няма предложения, които са крайни и които по никакъв начин немогат да бъдат поставени на масата на диалога”, допълни още Менда Стоянова и обеща диалогът да продължи. 

От своя страна президентът на КТ „Подкрепа” инж. Димитър Манолов обясни, че на срещата е била обсъждана ситуацията с доходите в страната. „Очевидно е, че с това ниво на доходите неможе да приказваме нито за Еврозоната, нито за някаква Европа, която да се движи интегрирано и ние да сме в центъра на този интегритет”, заяви Манолов.

По думите му посоката, която ГЕРБ предприемат с повишаването на минималната работна заплата и увеличение на заплатите в сектора на образованието е вярна.

„Днес и за пенсиите, където според нас верният подход е по-различен, но си даваме сметка, че на този етап друг не е възможен. Верният подход е да се запазят съотношенията на равнищата според осигурителния принос на лицата”, обясни инж. Манолов. „Информирахме ПГ на ГЕРБ, че КТ „Подкрепа” няма да се съгласи с никакъв механизъм за определяне на минималната работна заплата, в който присъстват текущи параметри, като сегашната средна работна заплата. Това би ни обрекло на вечна бедност”, допълни още той. Президентът на КТ „Подкрепа” обяви, че подкрепя и протеста на служителите на МВР за увеличение на заплатите.