Приемам званието „Доктор хонорис кауза“ с известно притеснение, тъй като нямам пряко отношение към академичната дейност и към изкуството. Така народният представител Менда Стоянова коментира присъденото й звание от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, предаде агенция „Фокус”.
 „Явно колективът на академията е решил да ми го присъди като знак за това, че съм била много настоятелна и съм лобирала пред правителството, за да се отпуснат пари за ремонта на Жълтото училище, където се помещава”, каза Стоянова.

По думите й Жълтото училище е светиня не само за града, а и в национален мащаб. То съществува вече 150 години и е било крайно време да се обнови и да продължи да се съхранява. „Уникалното е, че над 150 години тази сграда се използва по предназначение, няма друго такова училище”, добави Стоянова. Тук са учили Иван Вазов, Пенчо Славейков и др., затова бе важно да се даде зелен път на Жълтото училище, посочи Стоянова.

Депутатът ще обмисля каква лекция ще изнесе през следващата година вече като „Доктор хонорис кауза“ в академията. „Ще търся подходящата тема, която хем да е интересна за студентите, хем да е по специалността ми”, каза още Менда Стоянова.