Депутатите от ГЕРБ са внесли в деловодството на народното събрание промените в Изборния кодекс, които регламентират мажоритрния вот в два тура. Проектозаконът е разпределен в правната и в бюджетната комисии в парламента. С него се предлага и промяна в самите изборни раойни, съобщава "Труд".

Вместо 31, колкото са в момента многомандатните избирателни райони (МИР), с поправките се обособяват 240 едномандатни такива. От ГЕРБ припомнят, че промяната от пропорционална към мажоритарна система е продиктувана от проведения на 6 ноември 2016 г. национален референдум, по инициатива на Слави Трифонов.

Още в края на миналото народно събрание управляващите внесоха предложенията за мажоритарна система. Но не срещнаха съмишленици сред останалите парламентарни сили и законопроектът не бе гледан дори в правна комисия. Сега съотношението е почти същото. С тази разлика, че от партията на Веселин Марешки – “Воля” дадоха знак още миналия месец, че са “за” изцяло мажоритарна система.

Изненадващо изказване в подкрепа на подобни текстове направи преди дни депутатът Хамид Хамид (ДПС) и уточни: “Нека, който внася нещо, воден от популистически подбуди, да внимава какво внася, да не вземем случайно да го подкрепим”. От ДПС вече внесоха свои предложения за изборите – да се избегне грешката 15/15 и да се агитира в кампания на майчин език, но и с превод. Днес правната комисия ще заседава извънредно заради изборния кодекс.