САЩ ще предприемат действия в защита на демокрацията във Венецуела, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео.
 
Както БЛИЦ съобщи, напрежение между протестиращите и Националната гвардия скалира вчера, след като режимът на Николас Мадуро затвори няколко гранични пункта. Войници използваха сълзотворен газ срещу група хора, опитващи се да прекосят границата, а двама души бяха убити от силите за сигурност на границата с Бразилия.
 
„САЩ ще преминат към дела срещу тези, които се противопоставят на мирното възстановяване на демокрацията във Венецуела. Сега дойде времето да се действа, за да се подкрепят нуждите на отчаяния венецуелски народ“, написа в Туитър държавният секретар.
 
„Солидарни сме с тези, които продължават борбата за свобода“, увери още той.
 
Помпео определи като бандити силите за сигурност, лоялни на венецуелския президент Николас Мадуро, които стреляха по протестиращи. Ранените са над 300, включително колумбийци.
 
По заповед на Мадуро венецуелските сили за сигурност откриха огън по поддръжници на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, за да попречат на влизането на хуманитарна помощ във Венецуела от съседни страни.
 
Гуайдо призова международната общност да обмисли "всички варианти". Той добави пред медиите в колумбийския град Кукута, че утре ще участва в срещата на Групата от Лима, на която ще присъства и вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс.