"Топлофикация" е дружество 100% собственост на столичани, а се отнася към тях като към роби, които имат право само да плащат цените, определяни от нея. Това каза в "Денят на живо" по Канал 3 Мая Манолова, омбудсман на Република България.

"Оказва се, че "Топлофикация" е отказвала да даде информация на гражданите с твърдението, че Законът за предоставяне на обществена информация, не се отнасял за тях", каза Мая Манолова, която вече спечели съдебно дело срещу софийската "Топлофикация".

"В действителност собственикът - гражданите, не може да пита за нищо обслужващия си персонал - "Топлофикация", превърнал се във феодал, които иска те да му плащат цените, които "Топлофикация" определи. Вече успях да осъдя "Топлофикация" и ако имаше реален съдебен контрол над КЕВР, те щяха да се съобразяват. 

Спорът между мен и "Топлофикация" беше дали изпълнителният директор трябва да ми предоставя информация за изплатени възнаграждения. А те казват, че не са длъжни да дават информация. Пробивът е, че оттук нататък мога да ги питам за всичко: за ремонтите им, кои са фирмите за тях, колко пъти се ремонтира една отсечка и т. н."

Мая Манолова днес подкрепи граждани, излезли на протест пред КЕВР за готвеното от 1 януари ново поскъпване на цената на водата.

"Повтаряла съм нееднократно и то с аргументи, че при всеки такъв спор, КЕВР взима страната на монополните дружества. Те са на тяхна страна срещу интересите на гражданите, ето това виждам от 2 г., откакто съм омбудсман", констатира тя.

"По-скоро за мен проблемът е защо актовете на регулатора реално са безконтролни. Хората наистина са гневни, хората са ядосани, защото цената на водата се вдигна драстично, като особено сериозен е проблемът за малките населени места. Където инвестиция не е правена от десетилетия и няма да бъде направена.

В много от тези села самата инсталация е правена с доброволен труд, водата идва от планината - няма инвестиция, няма разходи, а увеличението тази есен е повече от два пъти на някои места. Хората естествено са възмутени, още повече, че качеството не е добро, на места са на режим зиме и лете. Няма основателни причини цената да бъде увеличена", категоричен бе омбудсманът.

Тя поясни как регулаторът винаги застава на страната на дружествата-монополисти, тъй като актовете му не могат да бъдат обжалвани от гражданите.

"КЕВР се събира с монополистите, решават каква ще е цената на водата, а хората, които ще плащат цената, не са допуснати на обсъждането. За тях е запазено само едно право - да плащат", продължи Мая Манолова. 

Тя разкри, че ако за София увеличението на цената на водата е 18%, то на места в страната става дума за над 100%. 

"Гражданите на могат да обжалват този акт, това може да го правят само КЕВР и ВиК-дружествата, представете си само!

Пробвах през съда, сега ще се обърна към прокуратурата от следващата седмица. Искам да бъдат проверени методиките за определянето на цената", обясни намеренията си Манолова.

Тя добави, че ще сезира Конституциония съд за текста, който забранява на гражданите да обжалват актовете на КЕВР.

"Не е нормално гражданинът да има само едно-единствено право - да плаща. Ако КЕВР трябваше да балансирна между интересите на монополните дружества и гражданите, тогава ситуацията щеше да е различна", убедена е тя.