Приветствам идеята за създаване на Национална карта на социалните услуги, защото чрез нея индивидуалният подход ще стане възможен. Това каза омбудсманът Мая Манолова по време на заседание на парламентарната социална комисия, на което се обсъжда Законопроектът за социалните услуги, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Отметнахме важната кауза за двата закона – за личната помощ и за хората с увреждания. Но този законопроект не е по-малко важен и той ще допълни останалите два. Приветствам подхода, който беше приложен. Признавам си, че макар че законодателният процес приключи успешно за хората с увреждания, всъщност законът, който е направен по всички правила, е Законът за социалните услуги – с концепция, с множество обсъждания, със съгласувателна процедура и т.н.“, каза още Манолова и посочи, че това е добрият подход.

„Законът се опитва да реши три въпроса. Единият е свързан с достъпа до социални услуги и приветствам идеята за Национална карта на социалните услуги, защото чрез нея индивидуалният подход ще стане възможен. Мисля, че с този закон няма да бъдат извивани ръцете на общините. Качеството също е поставено като проблем и се предлага решение. Имам своите съображения за създаването на нови агенции и структури, но може би практиката ще покаже, че създаването на Агенция за услугите е добро решение“, заяви омбудсманът.

Манолова посочи, че е важно да бъде поставена темата и за лицензиране на общините, предоставящи социални услуги. „Вторият въпрос е за контрола за социалните услуги, предназначени за деца, защото те са по-специфични. Другата ми кауза е предоставяне на услуги на българите, живеещи зад граница, защото и те имат нужда от подкрепа в определени ситуации. И аз, и моят екип ще участваме в работата между първо и второ четене, защото смятаме, че този закон е изключително важен за българските граждани“, заяви Манолова.