КЕВР прави всичко възможно да се повиши цената на водата. Продължавам да се боря. Това коментира омбудсманът Мая Манолова в студиото на „Панорама“ по БНТ.
Тя заяви, че ще сезира прокуратурата да атакува решенията на КЕВР. „Темата за цената на водата е тема, с която се занимавам от април“, обясни Манолова. Омбудсманът поясни, че това наистина е важно за хората и е нормално, ако някоя партия разпознае този проблем, да се включи. „Твърдя, че решението, което взе днес регулаторът, е незаконно“, посочи тя.

Мая Манолова заяви, че КЕВР за пореден път си позволява да манипулира с числа, да прави еквилибристики с числа, така че да обслужи монополите. А по закон трябва да осигурява баланса. Омбудсманът коментира и мораториума за нови лекарства. Въпросът за лекарствата е въпрос на човещина, а не на счетоводни сметки, посочи тя.

По думите й това наистина е абсурдна ситуация. „Жестоко е да се произнасят присъди върху най-ценното, което има чоевкът – надеждата“, посочи Манолова. Според нея всички са „за“ това да има контрол, да има правила, да бъдат наказани тези, които крадат от парите за лекарства, но не и за сметка на пациентите.

„Тук всички могат да бъдат само губещи“, заяви тя. Мая Манолова уточни още, че се надява да не се стигне до Конституционния съд и да се пререши този въпрос. „Най-големият душманин на българина е самият българин със своето примиренчество“, коментира тя.