Битката е драматична, съпротивата е батална. Това коментира омбудсманът Мая Манолова по повод промените в Гражданско-процесуалния кодекс в студиото на „Още от деня“ по БНТ.

На 8-часовото първо заседание на правната комисия на второ четене се разгледа заонопроектът, от който вчера бяха приети само 5 от параграфите. „Това е доказателство, че има сериозна съпротива. Предложенията бяха припознати от 3 парламентарни групи“, заяви Манолова. По думите на омбудсмана нейният ангажимент е да изрази съпротивата на гражданите, свързана с битка срещу рекета, както и срещу това, че хората биват съдени, без да знаят. Манолова припомни, че за четвърти път се опитва да прокара тези текстове.

„Имам пълната убеденост, че този път промените ще се случат, защото наистина ситуацията е нетърпима, защото промяната се изисква от десетки граждани“, уточни омбудсманът, като допълни, че малките длъжници са нейната кауза. Според Манолова частните съдебнни изпълнители трупат огромни хонорари на гърба на гражданите и в случая е замесен огромен икономически интерес. По думите ѝ приетите от правната комисия промени в призоваването ще гарантират, че хората няма да бъдат повиквани, без да знаят, че са длъжници.