Колегите от "Атака" ни изненадаха с внасянето на законопроект за промяна на закона, свързан с отмяната на тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места, каза в студиото на Нова телевизия Мартин Захариев.
Има една група хора, които не спазват никакви забрани и пушат където им падне, твърди червения депутат. Според него спорът за цигарите е между собствениците на малки заведения от семеен тип и законодателя.

Става дума за леко отстъпление, не за прочмяна на философията на закона, уточни новия соцдепутат. Според него прекаленият светец и богу не е драг и затова трябва някои положения в закона.

На стадиона например, където заведох децата си преди няколко дни на бенефиса на Стилиян Петров отвсякъде се дими, което показва, че не само закона не работи, че е сбъркан, смята Захариев. Трябва ни балансирано решение по този въпрос.

Нека помислим за една част от българското общество, която изнемогва-това са собствениците на заведения и работещите в тях. Те са принудени да намаляват персонала си, да се крепят на ръба на фалите, продължи Захариев. Според него пушенето е социално-икономически феномен.

Искаме да дадем шанс на бизнеса да приеме каквото избере – или пушенето напълно забранено, или частично разрешено в отделни зали на заведението. Това е режим, който дава опция на пушачи и непушачи, а не да върнем тютюнопушеното на обществени места, уточни Мартин Захариев. /БЛИЦ