С предизвикателствата можем да се справим само, ако дадем единен отговор. Това е българското виждане за силата на Европейския съюз и в Европейския парламент отново беше повторено от председателя Жан-Клод Юнкер – само обединени можем да отговорим на многобройните кризи и предизвикателства. Това каза българският еврокомисар Мария Габриел пред bTV, броени часове ще положи клетва и ще отговаря за дигитализацията.
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер каза вчера, че лично ще говори с тези, които се противопоставят на влизането на България в Шенген.

"Тайната на стратегията на Жан-Клод Юнкер е новото в тази комисия – това е политическа комисия. За всички е ясно, че критериите са изпълнени", каза Мария Габриел.

По думите й вече 3 години председателят Юнкер не е променил своята позиция. "Необходимо е обаче много ясно политически, като знак, да се покаже, че всъщност забавянето на България и Румъния в Шенген има в себе си една много по-рушаща сила, която се отнася за хората, които гледат на ЕС като на съюз, в който всички имаме еднакви права, в който имаме правила, които важат за всички. Няма причина правилата да не важат за България и за Румъния при положение, че са изпълнение критериите". Председателят каза ясно – „Не", на втора категория граждани, „не”, на втора категория работници, „не”, на втора категория храни".