Лидерът на френската партия "Национален сбор" Марин Льо Пен пристигна на посещение в България.

Визитата ѝ в България е по повод форум на крайнодесните организации от Източна Европа, като днес тя влезе и в Народното събрание по покана на зам.-председателя на парламента и лидер на "Воля" Веселин Марешки.

 

Тя пристигна с делегация от 20 души - лидери на патриотични партии от Европа и депутати от Европейския парламент, предаде репортер на БЛИЦ.

 

Льо Пен ще се срещне с националистически и популистки съюзници от Източна Европа във връзка с предстоящите през май догодина избори за Европейски парламент. 

В София председателят на партията "Национален сбор" ще участва в конференция под надслов "Европа на нациите и на свободата, нов модел за европейските граждани". За събитието  у нас пристигат  и Геролф Анеманс- евродепутат и президент на Движението за Европа на нациите и свободата. В София ще бъде и Томио Окамура- председател на партия "Свобода и пряка демокрация"- Чехия, Никола Бей - евродепутат и съпрезидент на Движение за Европа на нациите и свободата MENF. Очаква се да пристигнат и представители на "Партията на свободата" -Австрия, на гръцката "Нова десница" и др. Това е второто посещение на Марин Льо Пен в чужбина във връзка с предстоящите европейски избори през май. На 8 октомври тя се срещна в Рим със своя италиански съюзник Матео Салвини, председател на партията "Лига". Двамата заедно отправиха нападки срещу "бункера Брюксел". Тези срещи се вписват в стратегията на "Национален сбор" за създаване на съюзи във Франция и Европа.

 

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ