От партията на Веселин Марешки защитиха пловдивския лекар д-р Иван Димитров, застрелял рецидивиста Жоро Плъха при самоотбрана в края на миналата седмица. "Български лекар, помагал на хиляди хора, е бил принуден да убие, за да спаси своя живот, за да защити в собствения си дом жена си и малките си деца", се посочва в позицията на ВОЛЯ.
"Изразяваме загрижеността си от повтарящите се случаи на неизбежна самозащита в частна собственост. Категорични сме, че всяко такова посегателство следва да бъде наказано. Но държавата трябва да бъде на мястото си, да създаде и да използва всички законови механизми, за да защити сигурността на почтените граждани. ПГ на ВОЛЯ ще подкрепи в пленарна зала всички законодателни промени в тази насока", посочват от партията на Марешки. 

Ето и пълния текст на позицията им:  

Български лекар, помагал на хиляди хора, е бил принуден да убие, за да спаси своя живот, за да защити в собствения си дом жена си и малките си деца. Какво още трябва да се случи в България, за да си отворим очите, че битовата престъпност е един от най-големите проблеми, който притеснява хората години наред?! 

В една правова държава частната собственост е неприкосновена! Никой не може безнаказано да нахлува в дома ти или имота ти. Ако държавата не може да се справи и да въведе необходимите мерки, които да сплашат, спрат и наказват такива престъпници, то нищо друго не остава на населението, освен да се защитава само. Но това не говори добре за държавата. Не е нормално да превръща гражданите си по неволя в "полицаи". Не може да ги принуждава да превръщат домовете си в затвори от решетки и огради, вместо да живеят свободни в тях.

Изразяваме загрижеността си от повтарящите се случаи на неизбежна самозащита в частна собственост. Категорични сме, че всяко такова посегателство следва да бъде наказано. Но държавата трябва да бъде на мястото си, да създаде и да използва всички законови механизми, за да защити сигурността на почтените граждани. ПГ на ВОЛЯ ще подкрепи в пленарна зала всички законодателни промени в тази насока. 

Ще припомним, че трите малки партии- партньори в управляващата коалиция, предизборно обещаваха полицай и в най-малкото населено място –като мярка да се намали ширещата се битова престъпност, но бързо забравиха за това.

Проблемът е сериозен  и отдавна очаква ефективни и мъдри решения. Защото нека си дадем сметка, че той има две страни -разширяване на правото на самозащита на хората, но от друга страна- доколко режимът за притежание на оръжие да е либерален, че да няма злоупотреба и непредвидими последици, каквито виждаме в други държави.

Надяваме се компетентните институции да си свършат добре работата по този случай и чувството за справедливост на обществото да бъде удовлетворено.