Една от важните ни кампании беше насочена срещу произвола на монополите в България. Тук има най-малко какво да се похваля, защото битката с монополите е сериозна, бих казала – неравна. Благодарение на парламента намалихме 6 пъти възнагражденията за юрисконсулт, с което надбавките върху един дълг в съдебен процес и частно съдебно изпълнение, бяха намалени 6 пъти. Това заяви от трибуната на Народното събрание омбудсманът на Република България Мая Манолова, която представи пред депутатите доклад за дейността на институцията за 2016-та година, цитирана от "Фокус".
По думите на омбудсмана благодарение на доброто взаимодействие с останалите институции през отчетния период са решени много конкретни казуси на много граждани. „Завършихме и няколко мащабни кампании, които са в интерес на стотици хиляди български граждани. Успяхме да затворим паралелната частна съдебна система, която функционираше в страната и която съдеше граждани.

Затворихме я за потребителски спорове, става дума за т. нар. Арбитражни съдилища, които съдеха граждани зад гърба им, даже и за несъществуващи вземания”, подчерта Манолова и благодари на депутатите от Правната комисия, които са подкрепили предложението. Манолова отбеляза, че през 2016-та година е завършена и друга успешна инициатива – отпадането на ДДС върху дарените храни.
 

„Това също е една много важна кампания, която е в интерес на българските граждани, бедните и гладните. Тези, които нямат достатъчно възможности да хранят децата си пълноценно.

Тя е в интерес и на българския хранителен бранш, защото не се пилее трудът на производителите на храни”, коментира общественият защитник. „С тази кампания, надградихме кампанията „Великден за всеки”, която е единствената в България, насочена към пенсионери”, допълни още тя.