Според министъра на отбраната на Македония Радмила Шекеринска случващото се в Сирия има влияние и върху Македония и ще доведе до засилен мигрантски натиск. Това предава македонската медия „Република“.

„Това, което се случва в Сирия показва колко крехка е сигурността в света и колко за съжаление темите от типа на мир и сигурност отново стават основни теми. Това също ни показва като на малка страна колко е важно за нас да бъдем част от колективните системи за сигурност“, заяви Шекеринска.

Тя посочи, че се подготвят и се очаква в следващите дни да има допълнителни разговори с Министерството на вътрешните работи и с всички други институции около възможни увеличения на натиска по границата, уточнява Фокус.

„Ние вярваме, че мирът в света е възможен и стабилен свят е възможен само ако спазваме световните правила. Едно от тези глобални правила е забраната за употребата на химическо оръжие. Използването на химическо оръжие в Сирия утре може да означава използването на химическо оръжие навсякъде. Нашата позиция беше ясна, принципна и част от нашите стратегически ангажименти“, добави Шекеринска.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!