Европеизмът на Лютви Местан надделя над консерватизма на Касим Дал и така естествено го превърна първо в дясна ръка на Ахмед Доган, а после в негов приемник. В този дух бяха първите коментари в редиците на ДПС след като стана ясно за рокадата на върха в партията.
"Местан се изгради и утвърди като респектиращ парламентарист. Възприет е от ДПС като един от най-добрите трибуни на партията, има силен либерален код на ДПС като кауза и продуктивен визионерски усет. Диалогичен е с други политически сили, но и достатъчно борбен в позициите си, има богат опит за преценка на ситуация и вземане на политическо решение и не на последно място, следващият председател на партията е добре да бъде от Кърджали", така Сокола обясни защо предлага Лютви Местан да го наследи на поста лидер на ДПС.

Новият лидер на ДПС Лютви Ахмед Местан е роден на 24 декември 1960 г. в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология и право. Работил е като учител по български език и е най-ревностният радетел на правописа и правоговора в Народното събрание.

От 1997 година е депутат - в 38-ото, 39-ото, 40-ото и 41-вото Народно събрание. Към този момент е заместник-председател на ПГ на ДПС в парламента, зам.-председател в Централното оперативно бюро на ДПС и отговаря за законодателните стратегии.

През септември 2007 г., от публикуваните документи на Комисията по разкриване на досиетата, става ясно, че Лютви Местан е бил сътрудник на Трето управление на Държавна сигурност в периода 1979-1981 година, под псевдонима "Павел".

През април 2011 г. племенницата му Фелиз Мехмед Ибрям беше открита мъртва във вана на хотел в Сандански. 33-годишната лекарка от Момчилград е била болна от епилепсия и най-вероятно е починала от инфаркт. Лекарката е била в курортния град като участник в национален семинар, организиран от Български лекарски съюз. Ибрям не се появила последния ден на обучителния семинар и колегите й си заминали без нея. След това тя била намерена мъртва във ваната в хотелската стая.

Лютви Местан има три деца. Вторият му брак е с красивата Шерин Местан, която беше шефка на Агенцията за закрила на детето по времето на тройната коалиция. Ширин нашумя обаче най-много с участието си в “Баландо” през 2010 г., където партнираше на д-р Станимир Хасърджиев, тогава председател на Националната пациентска организация. Нейното присъствие до Местан се възприема като един от знаците, посочващ европейския облик в редиците на ДПС.

СЪЧЕТАНИЕТО НА ШЕРИН (започва след осмата минута):