Над 130 000 лева ще струва на данъкоплатците тържественото извънредно заседание на парламента във Велико Търново на 16 април, пише dnes.bg.

Законотворците се местят за ден в старата столица на България по повод 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

За целта обаче те имат нужда от фирма, която да се нагърби с организацията и техническото обезпечаване на провеждането на тържественото заседание и администрацията на НС пусна обществена поръчка, за да я наеме.

Освен 240 народни представители във Велико Търново ще се стекат и доста гости – дипломати, магистрати, висши военни, така че очакванията са броят на участниците и наблюдателите на тържеството заседание да набъбне до 500.

Фирмата, която ще бъде наета, трябва да осигури обяд и коктейл за всички тях. Мястото трябвало да е подходящо заведение близо до музея "Възраждане и Учредително събрание", а менюто да включва топли и студени ястия.

Друго изискване към фирмата е да осигури екскурзоводи, които да покажат забележителностите на Велико Търново на депутатите и гостите.

Тържественото заседание ще се проведе в музея "Възраждане и Учредително събрание", като ще започне с възстановка на събитията от 16 април 1879 г. под формата на културна програма.

За целта трябва да бъде осигурена и озвучителната и видео техника за провеждане на заседанието и техническото обезпечаване да е съобразено с обстоятелство, че то ще бъде предавано пряко по БНТ.

Планирано е тържественото заседание да продължи три часа.

Освен това фирмата трябва да е наясно с мерките за охрана и служителите й не бива да пречат на гардовете от НСО да си вършат работата.

Депутатите и гостите им за тържественото заседание ще бъдат превозени до Велико Търново с автобуси, но не какви да е, ами климатизирани, луксозни, 20-местни и точно 20 на брой.