Аз съм тук днес, защото вярвам, че БСП е готова да посрещне предизвикателствата на бъдещето. Доказали сте това чрез своята история. Сигурен съм, че ще докажете това и днес, и в бъдещите години. Това заяви генералният секретар на Социалистическия интерационал Луис Аяла в своето обръщение към 49-тия Конгрес на БСП.
Той подчерта, че Социалистическият интернационал днес е жизнена организация, която обединява 152 партии. „Социалистите винаги сме или отворени за диалог и за намирането на общи решения. Трябва да сме верни на нашите идеи, убеждения и ценности, защото това са основите на социалистическото движение“, категоричен бе той.

Луис Аяла подчерта, че социалистите трябва да отговорят на предизвикателсвтата и да успеят да запазим свободата, да подсилят и развиват демокрацията, да успеят да помагат на уязвимите и да изградят мир. „Трябва да останем верни на ценностите, които достигат до нас през нашата история. БСП има достойна за гордост история от 125 години, преживяла различни е исторически моменти и е отговорила на предизвикателствата на времето“, обясни той.

Според Аяла и БСП, както и социалистите по целия свят, не стои на едно място, а отговаря на промените, които изправя пред нас 21 век. „Трябва да останем верни на своята същност. Битката днес е за единство. Аз съм за прогреса и за развитието, но аз съм социалист, защото искам промяна. Социализмът е възможност за промяна“, каза още генералният-секретар на Социалистическия интернационал.

„Ние сме социалисти и като такива – винаги сме на страната на работещите и на тези, които движат света напред“, заключи Луис Аяла.