„Германия е важен стратегически и търговски партньор на България“, заяви днес министър Лиляна Павлова по време на приветствието си към Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) за нейния 25-годишен юбилей. „Това е най-голямата търговска камара в България, която представлява над 550 компании“, посочи още министър Павлова пред президента на ГБИТК г-н Тим Курт, немския посланик у нас Н. Пр. Херберт Салбер, заместник-главния управител на Асоциацията на германските външнотърговски камари д-р Фолкер Трайер и управителя на Германската държавна агенция за икономическо развитие „Germany Trade and Invest“ д-р Робърт Херман, както и пред гостите в емблематичната зала „Джон Атанасов“ в София Тех Парк по повод събитието: „25 години германска икономика в България – Икономика 4.0“.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

„В годините, когато се налагаше, ГБИТК беше медиаторът, който подпомагаше и партнираше на немските инвеститори в България. Това даде ефект, затова и инвестициите постоянно се увеличават. Доказват го числата - за първото шестмесечие на годината инвестициите от Германия у нас възлизат на над 130 милиона евро“, подчерта в приветствието си министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

Тя изказа благодарност към ГБИТК за силното партньорство по време на нашето първо ротационно председателство на Съвета на ЕС. „Благодаря и на „Аурубис“ в България, тъй като заедно проведохме много събития, а така можахме да дадем своя принос за развитието на европейската индустриална стратегия. Вярвам, че работихме за целите си да създадем една по-конкурентна икономика, която създава работни места“, посочи министър Павлова.

Тя припомни, че сред основните приоритети на Българското председателство беше „Дигиталната икономика“. „Това е тема, по която работихме с много от вас и заедно ще продължим да развиваме и разширяваме. Защото дигиталната трансформация е реалност, тя вече не е въпрос на избор. Животът ни е пречупен по един различен начин през нея, затова и образованието като цяло, и начинът, по който функционира администрацията и бизнесът, трябва да бъде променен. Така Европа ще е по-конкурентоспособна, а не догонваща останалите икономики“, заяви още министър Павлова.

Пред аудиторията тя подчерта, че държавата, институциите и бизнесът могат да работят заедно. А така - да се развият нови възможности, да се увеличат германо-българските партньорства, да се разширят инвестициите в ИТ сектора. „По този начин ще върнем у нас младите образовани българи от чужбина, за да работят и да се развиват именно в сектора на новите технологии“, добави министър Павлова.

В края на приветствието си тя заяви: „Днес правим равносметка на изминалите 25 години съвместна работа, но и днес очертаваме възможностите как да насърчим развитието и перспективите, по които да работим оттук нататък“.