Успешното представяне на България като председател на Съвета на ЕС ще изисква политически консенсус, диалог и разбирателство. Ако България е успешна, ще сме успешни всички ние. Това каза от парламентарната трибуна министърът на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г., която представи националната програма на българското председателство, предаде агенция „Фокус“.
„Благодаря за възможността да представя окончателния вариант на националната програма и приоритетите на българското правителство за предстоящото председателство. Буквално остават броени дни до началото на този важен момент за България. Приносът на българското НС е отчетен в максимална степен в окончателния вариант на програмата и приоритетите. По всички значими теми, по които приносът на НС беше представен и ясно приет е ясно отчетено“, заяви Павлова.

Тя посочи, че оценяват и осъзнават важната роля. „Освен шестте срещи, които касаят българския парламент, вие народните представители ще имате възможност за участие в специфичните заседания и срещи, касаещи секторите от значимост за НС и съответните парламентарни комисии. В България ще бъдат проведени 270 заседания от националното измерение, 6 от които са от парламентарното. Вчера вечерта се върнах от Страсбург. Това беше първото поемане на председателството в ЕП. Практиката е от 2 до 3 седмици преди председателството“, допълни тя и уточни, че дебатът е бил важен и интересен.

„Получих висока оценка за това, че България познава проблемите, но и приоритетите, които стоят пред нас. България постави първо своето основно послание за единство, стабилност в рамките на общоевропейския дневен ред и четирите приоритета. Първият е бъдещето на младите хора. Тук има особено значение бъдещият бюджет за 2020 г в контекста на Брекзит, в резултат на който европейският бюджет е минус 10-15 млрд. годишно. Ще отстояваме значението на кохезионната политика, за да продължим усилията за продължаване инвестициите в инвестициите. Вторият приоритет са Западните Балкани, а третият - сигурността и стабилността. Тук важна е миграцията, релокацията, темата за изпълнение на единната система за отбрана. Четвъртият приоритет е икономика и икономически растеж с фокус върху единния цифров пазар“, каза още Лиляна Павлова.