От логистична гледна точка сме готови за председателството. Най-късно до Коледа НДК трябва да е готов. Това обяви министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.
„Бюджетът е разчетен в тригодишен период – 2 години за подготовката и 2018 г. за провеждането. Средно около 75 млн. евро“, каза още тя пред bTV и уточни, че в сумата влизат и допълнителните ремонтни дейности. „Докато в останалите държави това е бюджет, който покрива самото председателство. Не правим нещо извънредно, но винаги има задължителни изисквания, на които трябва да отговорим“, коментира тя.

„При нашето председателство са най-тежките дебати, ние сме призовани да търсим баланса. Трябва да търсим не само българския интерес, но и да отстояваме позицията на 27-те държави. 2018 г. е последната година преди края на мандата и на този ЕП, и на тази ЕК. Трябва много сериозно законодателство да бъде прието и да бъде поставена основата на бъдещето на Европа”, обясни министър Павлова.

„Тук е интересът на България, който трябва елегантно да защитим – каква Европа искаме след 2020, какъв бюджет искаме, как защитаваме България и страни като нашата да продължим да получаваме европейско финансиране, фондове за подкрепа на икономика, инфраструктура, образование и т.н.".