Министър Лиляна Павлова отчете днес дейността на страната ни по време на европредседателството, както и свършеното от тройката, в която заедно с нас са Естония и Австрия.

Припомняме ви, че страната ни пое първото си европредседателство от Естония и го предаде на Австрия. На 1 януари Австрия пък ще го предаде на Румъния. Така в края на тази година ще бъде закрито и Министерството на европредседателството, ръководено от Лиляна Павлова.

"В рамките на Българското европредседателство приехме удвояването на бюджета за проекта "Еразъм плюс", заяви тя, цитирана от Канал 3.

"Председателството трябва да обединява и да води. В него няма място за принципа разделяй и владей. Откритият подход и доброто партньорство е най-добрият начин за председателство", обяви Лиляна Павлова.

"Изключително важно е това председателство да е достъпно и отворено към хората", категорична бе тя.

"Румънското европредседателство, което ще започне е много важно, защото през следващите месеци ще се подготвят изборите за европейски парламент", напомни Павлова.

"Румънското председателство ще има четири направления, които са изключително важни за България - дебата за бъдещия бюджет и многогодишната финансова рамка, миграцията, дебата за дигитална Европа и Брекзит", разкри тя.

„Реално европредседателството на България струва 62 млн. лв. Това е много по-малко от планираното, предвид, че имаше повече събития и гости в страната ни“, съобщи министър Лиляна Павлова.

Министърът заяви категорично, че не трябва европредседателството ни да се обвързва с Шенген и Еврозоната.

„Безспорно се промени имиджът ни и доказахме, че Съединението прави силата. Надявам се, че това ще бъде и мотото за евроизборите, защото сега наистина Европа трябва да бъде единна“, каза още Павлова.

Днес Лиляна Павлова дойде на брифинга с патерици. Тя не съобщи причината, за да ги използва, но поясни, че след рехабилитацията, която й предстои, най – вероятно ще се върне в парламента.