Никога не съм преувеличавала проблемите, свързани с мащабната реформа в образованието. Целта ми е да не допусна хаос. Това заяви вицепремиер и министър на образованието и науката Меглена Кунева в ефира на БНТ.
Имаше истинска паника с липсващите учебници, особено с учебника по история за 5 клас. В случая успяхме да наваксаме закъснение от шест месеца. Всички учебници вече са пристигнали в училищата. Няма смяна по средата на годината, както имаше обективна опасност. Няма смяна и на буквара. От втория срок започва работа с читанката по новия метод на групиране на буквите.

Искам да кажа на родителите – спокойно, децата ще се научат да четат, както всички поколения преди тях, заяви Кунева. Всяка промяна в образователната система е много сложна за изпълнение, но ако не я започнем сега, много ще съжаляваме. Нашата образователна система се нуждае от промяна и това е целта на новия закон, посочи образователният министър. Основната ми цел за тази година са учителите.

Без тях няма кой да направи реформата, няма кой да положи този фундамент, който да направи промяната. Това е все едно да правиш здравна реформа без лекари. Днес не само ще ударя звънеца, но ще ударя камбаната, че имаме проблем с подготовката, привлекателността и мотивацията на тази професия. Държавата и всички ние като общество трябва да кажем на учителите: Вие сте приоритет, каза Меглена Кунева. Тя уточни, че продължават разговорите за увеличаване на заплатите на учителските заплати. Министърът на образованието уточни, че ще продължи да настоява заплатите да бъдат вдигнати с 10%.