Започна заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента, посветено на рисковете и заплахите пред националната сигурност и модернизацията на армията.

Условно и неофициално първата тема е свързана със ситуацията в Сирия и ракетните удари там миналата седмица. Няколко доклада на службите и МО се очаква да бъдат изнесени на заседанието.

Втората тема - за състоянието на Въоръжените сили, ще се обсъжда за пореден път на КСНС заради недоволството на президента от неизпълнените решения, които бяха формулирани на предишни заседания.

Най-малко три часа се очаква да продължи заседанието при държавния глава, при когото дойдоха премиерът Бойко Борисов и лидерите на ПГ в Народното събрание Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ, Цветан Цветанов, Веселин Марешки и зам.-председателят на ПГ на ОП Искрен Веселинов, тъй като Волен Сидеров отсъства.

Тук са министрите на отбраната и външните работи Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, както и вътрешният - Валентин Радев. Наред с министрите присъства и началничката на кабинета на премиера Румяна Бъчварова. Както винаги на КСНС участват и двете на спецслужбите - на външното разузнаване Драгомир Димитров, на ДАНС Димитър Георгиев, ген. Андрей Боцев, началник на отбраната и шефът на Съвета по сигурността към МС.

Първоначалната тема на този КНС трябваше да бъде за сделката ЧЕЗ, но впоследствие държавният глава се отказа от нея и постави на първо място националната сигурност в светлината на напрежението в света, допълнително повишено заради ударите в Сирия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: Канал 3